Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Γνωρίζοντας τα φυτά που μας χαρίζουν τις μοναδικές ιδιότητές τους….

 

vasilikosΒασιλικός

Τo αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση. Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.

 

Lemon slicesΛεμόνι

Με  άρωμα φρέσκο, ευχάριστο και καθαρό, και χρώμα πρασινοκίτρινο, το αιθέριο έλαιο του λεμονιού έχει έντονη διεισδυτική ενέργεια. Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι στυπτικό, αποτοξινωτικό, εφιδρωτικό, διουρητικό, αιμοστατικό, εντομοκτόνο και έχει επίσης αναζωογονητικές ιδιότητες. Το έλαιο μπορεί να προστεθεί σε βάσεις ελαίων για μασάζ, να διαλυθεί στη μπανιέρα ή να προστεθεί σε λοσιόν σώματος για επαλείψεις, και να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την οξύτητα στο σώμα, για να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα, στην υπέρταση, φλεβίτιδα, μυρμηγκιές, λοιμώξεις, ρευματισμούς, αρθρίτιδα, έλλειψη ενέργειας, κόπωση, παχυσαρκία, υπερβολικό βάρος, κυτταρίτιδα, κουρασμένα και βαριά πόδια κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να πέσει ο πυρετός, να ανακουφίσει από πονοκεφάλους και ημικρανίες, να καταπραΰνει το λαιμό από λοιμώξεις, βρογχίτιδα, άσθμα και γρίπη. Λίγες σταγόνες λεμονιού στην συσκευή καύσης δημιουργεί μία χαρούμενη ατμόσφαιρα, φρεσκάδας και καθαριότητας. Το άρωμα του λεμονιού συμβάλλει στη βελτίωση της συγκέντρωσης, καθαρίζει το μυαλό και βοηθά στη λήψη αποφάσεων. Ιαπωνική μελέτη κατάληξε ότι μετά την καύση αιθέριου ελαίου λεμονιού στα γραφεία ενός πολυσύχναστου κτιρίου τα τυπογραφικά λάθη μειώθηκαν κατά 54%. Το έλαιο του λεμονιού χρησιμοποιείται επίσης σε είδη περιποίησης προσώπου και μαλλιών κατά της λιπαρότητας και της ακμής. Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αναζωογονεί το θαμπό δέρμα. Χρήσιμο επίσης σε στοματικά έλκη, έρπη και  τσιμπήματα εντόμων. Είναι μη τοξικό, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στο δέρμα με την παρουσία του ηλιακού φωτός. 

ΜυρτιάMyrtus communis

Η Μυρτιά χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή καλλυντικών και στη φαρμακευτική. Παράγει αιθέριο έλαιο (μυρτέλαιο). Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.

 

daphne_blooming_bigΔάφνη

Η Δαφνη (Bay Leaf) προέρχεται από το φυτό με την κοινή ονομασία Pimenta Racemosa. Το αιθεριο ελαιο της Δαφνης προέρχεται από απόσταξη ατμού των φύλλων της και έχει ένα δυνατό πικάντικο χαρακτηριστικό άρωμα.
Το αιθεριο ελαιο της Δαφνης χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για αρθρίτιδα, αϋπνία, δερματίτιδα, ως εντομοαπωθητικό, θερμαντικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό και τονωτικό. Επίσης για μώλωπες, πληγές, αιματώματα, ρευματισμούς, τριχόπτωση και ενισχυτικό της συγκέντρωσης.
Το αιθεριο ελαιο της Δαφνης συνδυάζεται πολύ καλά με: Bergamot, Virginian Cedarwood, Eucalyptus, Fennel, Ginger, Orange, Patchouli, Rosemary, Ylang-ylang.

imagesΕυκάλυπτος

Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι ισχυρό φυσικό αντισηπτικό και μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματικό σε πολλές βακτηριακές και ιογενοίς προσβολές. Γενικά, δροσίζει το σώμα και είναι χρήσιμο στην εξασθένηση των πυρετών. Το έλαιο είναι διαφανές, μυρίζει σαν καμφορά, που απωθεί τα έντομα.

220110812173048Δυόσμος

Το αιθεριο ελαιο τoυ δυοσμου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για ρύθμιση της αναπνοής, βελτίωση πνευματικής διαύγειας και μνήμης. Επίσης σε περιπτώσεις αδυναμίας, λήθαργου, ναυτίας, πυρετού και πονοκέφαλου έχει ευεργετικά αποτελέσματα. br>
Το αιθεριο ελαιο του δυοσμου συνδυάζεται πολύ καλά με Grapefruit, Lavender, Rosemary,Lemon,Basil.

gerani_12512Γεράνι

Το αιθέριο έλαιο προκύπτει από την απόσταξη ολόκληρου του επίγειου τμήματος του φυτού και έχει πρασινωπό χρώμα. Είναι γενικό τονωτικό και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Είναι διουρητικό,  ενδείκνυται   στις  διάρροιες  και  τις  γαστρεντερίτιδες, ανακουφίζει από νευραλγίες, βοηθά την επούλωση τραυμάτων και καψιμάτων καθώς και στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ακμή, η γήρανση, η δερματίτιδα, οι ερεθισμοί, οι πληγές και οι προσβολές μυκήτων.

christalenergy_lavender field_2010.03.31Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει τις εξής ιδιότητες( αποτοξινωτική, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αναλγητική, αποχρεμπτική) και χρησιμοποιείται  από πολλους εναλλακτικούς, σαν βοήθημα σε πολλές περιπτώσεις όπως:Τσιμπήματα εντόμων, τσουχτρών, σκορπιών, καψίματα, κοψίματα, άφθες, ψωρίαση, πληγές, έκζεμα, Έρπη, ακμή, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, μελαγχολία

%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%BC%CE%B9Γιασεμί

Άρωμα μεθυστικό, γλυκό, εξωτικό, λουλουδάτο. Χαλαρώνει βαθιά, καταπραΰνει τα νεύρα, βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αισιοδοξία, την ευφορία και το πάθος. Αναζωογονεί και αποκαθιστά την ενέργεια.

images5Υάκινθος

Προέρχεται από την Ασία, είναι βολβώδες φυτό με αρκετά έντονο και βαρύ αλλά ταυτόχρονα γλυκό άρωμα. Για τις αρωματικές συνθέσεις χρησιμοποιούνται τα λουλούδια του φυτού.

Violeta_Incense_photoΒιολέτα

Το αιθέριο έλαιο της βιολέτας λαμβάνεται από τα φύλλα και τα άνθη της και περιέχει λιπαρά οξέα που σύμφωνα με έρευνες είναι χρήσιμα για την καλή υγεία του οργανισμού. Έχει χαλαρωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντικαταθλιπτικές, και καταπραυντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ακόμη ώς αρωματικό χώρου μια και έχει γλυκιά και ευχάριστη μυρωδιά που διεγείρει τις αισθήσεις.

OrchidΟρχιδέα

Υπάρχουν γύρω στα 30.000 διαφορετικά είδη ορχιδέας. Παλιότερα θεωρούνταν εξωτικό λουλούδι, αλλά η ορχιδέα έχει την ικανότητα να μεγαλώνει σε οποιοδήποτε κλίμα, σε αντίξοες συνθήκες, ακόμα και μέσα στο χιόνι. Αυτή η ικανότητα να επιζεί σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η ανθεκτικότητα και η μακροζωία της είναι που έδωσαν το ερέθισμα στους ανθρώπους της κοσμητολογίας να την συμπεριλαμβάνουν στις έρευνές τους και να μελετήσουν τις ιδιότητές της. Ανακάλυψαν ότι η μαύρη ορχιδέα έχει αντιοξειδωτική δύναμη συγκρίσιμη με εκείνη του πράσινου τσαγιού. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες που το ταλαιπωρούν. Διεγείρει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης και μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η λευκή ορχιδέα μπορεί να ρυθμίσει τη μικροκυκλοφορία και να συμβάλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου